Florile lui Luchian

Ştefan Luchian – 150

Prof. Nicoleta Ondu

            1 februarie 2018 are o dublă semnificaţie pentru Familia Luchian: este ziua lui Ştefan Luchian şi este ziua şcolii. Am sărbătorit 150 de ani de la naşterea marelui pictor prin realizarea unei Şezători Luchiene şi prin vernisarea expoziţiei “Luchian-150”ce a totalizat un număr de 226 de lucrări ale elevilor din 24 de şcoli din judeţul Bacău lucrate cu prilejul Concursului Judeţean”Florile lui Luchian” organizat de instituţia noastră. Aceste activităţi vin să contureze personalitatea pictorului şi să reîmprospăteze puterea de creaţie a acestuia care să fie un model pentru generaţiile viitoare. 

            Prin pictorul Luchian destinul a făcut ca meleagurile moineştene să fie amintite când se vorbeşte despre tablourile sale. De fapt Luchian afirma: „frumos e un biet cuvânt searbăd care nu spune nimic din splendoarea scânteietoare a peisajului din Moineşti”.

            Pictorul a fost omagiat şi evocat pentru întreaga operă de o inestimabilă valoare prin lucrări de pictură şi origami inspirate din modelele maestrului, întreaga activitate fiind coordonată de dna director, prof. Carmen Popescu, director adj.prof. Nicoleta Ondu, consilier educativ prof. Anca Tăbăcariu şi prof.înv.primar Iuliana Toncu.

„…I-au rămas florile. Părea mai simplu. I le culegeau alţii, aducîndu-i-le în cameră. Şi aştepta clipa când boala îi îngăduia să mânuiască penelul. Creaţia şi moartea se luminează, reciproc, în opoziţia dramatică dintre petalele anemonelor care ard şi întunericul cuibărit în potirul florii. Exact ce se întîmplase în destinul lui Luchian…”